Pagina principală Apariții editoriale Plan editorial Cărți on-line Comandă
Avertisment Dezvăluire Cuvântul editorului Glife introductive
Cap. I Cap. II Cap. III Cap. IV Cap. V Cap. VI Cap. VII Cap. VIII Cap. IX Poezie


CUVÂNTUL EDITORULUI

Elie Dulcu s-a născut în 1908 în comuna Aninoasa din județul Gorj. Încă din tinerețe a fost atras de filosofia, istoria și învățăturile străvechi indiene. După absolvirea Școlii Normale din Târgu-Jiu urmează cursurile Universității din Cluj, Facultatea de Limba engleză. Autodidact prin excelență, își însușește și limbile franceză și italiană, iar mai târziu unele noțiuni de sanscrită.
Atracția spre metafizică, inițierea în învățăturile ezoterice îl determină ca, împreună cu fratele său George, absolvent cu titlul de doctor în fizico-matematici al Universității din Torino și asistent la Universitatea din Cluj, să abandoneze activitățile de zi cu zi și să se dedice publicării în România a unor lucrări inițiatice ezoterice și nu numai.
Editura RAM Aninoasa - Gorj, condusă de cei doi frați Dulcu, a fost în perioada anilor `30-'40 și până în 1946 un precursor în acest domeniu. În îngrijirea și în traducerea lor s-au publicat titluri ca: Vasile Pârvan - "Datoria vieții noastre", Platon - "Fedan", Lao Tze - "Tao Te King", J.C. Chatterji - "Filosofia ezoterică a Indiei", precum și lucrări ale D-nei Alice Bailey.
O bogată corespondență a fost purtată pe tema volumelor editate cu personalități ale vremii printre care Mircea Eliade, Henriette Yvonne Stahl, Anton Dumitriu, Jwala Prasat Singhal, Alice Bailey ș.a.
Noțiunile de sanscrită acumulate l-au făcut pe Elie Dulcu să aprofundeze cunoașterea în original a unor cărți de inițiere străvechi, autorul reușind astfel să presupună identificarea filonului de origine al limbii române. După încheierea războiului și închiderea editurii, destinul lui Elie Dulcu a urmat alte căi. După o perioadă de oarecare celebritate dobândită în perioada interbelică, ajunge să desfășoare munci ca magaziner, statistician, profesor de vioară, pensionându-se apoi în urma unor boli căpătate în locurile pe unde a fost reținut câțiva ani fără vreo vină.
Om de o înaltă forță morală, Elie Dulcu a continuat să scrie. Cartea pe care o publicăm își are rădăcinile în perioada de dinaintea războiului și a fost așternută pe hârtie în 1966. Trimisă la diverse reviste și foruri științifice (inclusiv Academia Română) ea a suferit mai multe revizii și acualizări, ultima dintre acestea datând din 1978. Din această cauză, toate referirile autorului sunt strict legate de perioada de dinainte de revoluție și de cădere a comunismului. Trimiterile la cărți și lucrări apărute după 1978 aparțin în exclusivitate editorului, care a încercat, modest, să completeze prezentul op. De asemenea toate notele din subsol sau de la sfârșitul lucrării aparțin editorului, care astfel a încercat să indice toate sursele, în măsura în care a reușit identificarea lor. Stilul lucrării, care poate părea unora arhaic sau depășit este însă cel original. Din păcate, dispariția dintre noi a autorului ne-a determinat să optăm pentru păstrarea acestei forme cu tentă arhaică. Extrase din ultima revizie au apărut în serial în revista "Știință și tehnică" numerele 10 și 11 din 1991.
Lucrarea nu contrazice ideea latinității noastre, ci merge mai departe, afirmând existența unui filon comun, atât pentru limba noastră - ca o continuatoare a limbii dacilor -, cât și pentru limba latină. Din păcate, în 1994, Elie Dulcu, a trecut Dincolo discret, așa cum a trăit o viață întreagă.

Editorul

Copyright © 1998-2004 Vip PLUS Computers
VipNET® este marcă Vip PLUS Computers SRL.
All rights reserved. Version 5.0